Selamat Datang Ke "SEGAR BERTAKHTA DI HATI"

Rabu, 9 September 2009

Bahan Santapan Yang Paling Aku Suka!!

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

"Bahan-Bahannya ye puan-puan..."

2 ekor ikan patin
sebiji timun masak bersaiz kecil
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
5 sudu besar tempoyak - ikut suka
sedikit daun kesum
1 inci kunyit
daun kunyit

serbuk perasa - jika suka garam 

Cara membuatnya ye puan - puan..

1.Tumbuk cili padi,bawang dan kunyit hidup.

2. Masukkan bahan tumbuk dalam periuk.Tambahkan asam tempoyak.

3. Bubuh sedikit air,kacau pekat.

4. Masukkan timun masak dan bubuh air sehingga menutupi timun.

5. Didihkan.

6. Apabila telah mendidih,masukkan ikan,daun kesum dan sedikit daun kunyit.

7. Tambah air dan tunggu hingga ikan masak.

Cadangan Hidangan:

Hidangkan bersama nasi panas dan sambal belimbing hitam ala pahang.

Selamat Mencuba! hehehehehe..

Tiada ulasan: