Selamat Datang Ke "SEGAR BERTAKHTA DI HATI"

Sabtu, 11 Oktober 2008

Apa tu?

Hmmmmm??

Apa ni? haaa.. ni la makanan kegemaran saya sejak kecil, namanya pisang salai. Ia dibuat dari pisang kapas yang masak, dihiris - hiris, kemudian dijemur dibawah panas terik lebih kurang 1 hingga 2 minggu bergantung pada cuaca, lagi cerah cuaca, lagi cepat ia kering dan boleh dimakan begitu sahaja. Kalau tak silap saya, pisang salai ni pun makanan kegemaran Si Tanggang tu kan? kan ada mak dia bawak pisang salai ke Bahtera Tanggang tu.. Tanggang campak balik ke perahu mak dia, Dosa tu... Dah la tak ngaku mak sendiri, rezeki plak dicampak2.. memang patut la kena sumpah jadi gagak, tu pun nasib baik tak jadi pisang salai!!

Gambar : Pisang Salai yang mak saya jemur



Ni plak ikan keli yang ada dalam kolah belakang rumah saya, ikan ni anak sedara saya yang punya. dah besar tu, sampai tak lalu nak makan..besar sangat, so.. bela je laa buat main.

3 ulasan:

gossed berkata...

Zan...
Aku pun suke pisang salai tu..meleleh air liur tgk. Msm2 manis..behnye. Nanti mu balik klate bwm ke aku ckit. Cini susah nak jumpe

azlin hashim berkata...

lah pisang salai ker rupenya.. puas duk fikir td.. dah bace baru tau..

idup lg ker ikan keli tue? beso kemain, sy sampai skrg tak sanggup nak mkn ikan sungai..

Nuraila berkata...

pise ripi ore pnggil jgk kn?nenek sy pn da bt ms rye hari 2.hehehe.cedapppppp